Când te gândeşti la antreprenoriat si startup, imediat zici leadership. Înseamnă că, încă de la început, trebuie să te sufleci la mâneci și să pui osul la treabă în toate activitățile afacerii tale.

Conform unui studiu la nivel internațional, 29% din populația activă din România dorește să-și deschidă o afacere. Nivelul este cu mult peste media europeană de 12,8%.

Citind asta te-ai putea gândi ce spirit antreprenorial impresionant au românii. Problema e că spiritul bate realitatea. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după numărul de IMM-uri active. (aproximativ 400.000 de IMM). În România sunt înregistrate 21,3 IMM-uri la o mie de locuitori, media fiind de 42,7 în UE.

De ce este o așa de mare diferență între numărul celor care doresc să-și deschidă o afacere și numărul celor care se lansează în antreprenoriat?

Probabil, un rol important îl are teama de eșec. Teama de a greși ne este insuflată în principal de sistemul nostru de învățământ, care nu încurajează copiii să fie curajoşi și să-și asume riscuri, iar greșelile sunt pedepsite și date ca exemple negative.

Cu toate astea eşti hotărât că antreprenoriatul este calea ta si vrei sa fii cat se poate de pregatit. Ai o idee tare de business – si stii sigur ca va merge pentru ca te-ai documentat temeinic.

Problema e ca antreprenoriatul nu e doar lapte si miere. Exista lucruri mai mult sau mai putin ascunse care interfereaza cu visul tau. Stres, griji si conceptii gresite ce, pe parcursul calatoriei tale, s-ar putea sa te faca sa renunti.

Dar tu nu trebuie sa intri in arena nepregatit. Totul despre antreprenoriat si startup in articole!