increderea de sine Încrederea de sine este o valoare după care tânjim toți. Cu toate acestea, sunt puțini cei pe care îi vedem în jurul nostru care au cu adevărat încredere în ei. Este un atu de care ai nevoie în viața de zi cu zi. La locul de muncă, la facultate sau la școală, în relațiile cu diferite persoane, de la colegi, superiori, parteneri, până la prieteni și familie. Este de la sine înțeles că, atunci când ai încredere în tine, ajungi să te respecți și să fii respectat. Pe deasupra, ajungi chiar să fii considerat un model demn de urmat, un lider! Totuși, ce determină o încredere în sine scăzută?

Ce înseamnă încrederea de sine?

ce inseamna increderea de sine

Care este diferența dintre cei care reușesc să își conștientizeze propriile forțe și să se bazeze pe ei înșiși și majoritatea oamenilor lipsiți de încredere? Aceștia din urmă preferă să privească încrederea de sine ca pe un concept abstract. O consideră o caracteristică pe care, cel mai probabil, nu o vor atinge niciodată. De ce se întâmplă acest lucru?

Răspunsul este simplu. Încrederea de sine înseamnă alinierea a ceea ce spui cu ceea ce faci. Este vorba despre credibilitatea pe care ți-o oferi singur. Nimeni din exterior nu te poate ajuta să o obții.

Desigur, există persoane cărora le este spus încă de mici că sunt deosebite și capabile, inteligente și puternice, lucru ce ajută la creșterea stimei de sine. Totuși, există și numeroase culturi în care copiilor li se spune, de la vârste fragede, că trebuie să muncească serios pentru a avea succes. Lor li se atrage atenția pentru fiecare lucru pe care nu l-au făcut bine și sunt chiar pedepsiți pentru greșelile lor. Aceasta nu este neapărat calea către succes sau către creșterea încrederii în forțele proprii. Cu toate acestea, mulți dintre acești copii ajung să fie siguri pe ei. De ce? Deoarece învață că, pentru a obține ceea ce își doresc, trebuie să își creeze o strategie pe care să o respecte cu strictețe. Cu alte cuvinte, ceea ce (își) spun trebuie să coincidă cu ceea ce fac.

De exemplu

Dacă îți spui că faci economii, dar, în următoarea zi, te duci la cumpărături, iar seara ieși la cină la unul dintre restaurantele acelea scumpe, este clar că nu vei da crezare propriilor tale cuvinte. Pur și simplu nu te ții de promisiunea pe care ți-ai făcut-o chiar tu. În momentul în care îți promiți că faci ceva, dar nu o faci, ajungi, încet, să nu mai pui preț pe cuvintele tale. Ba chiar ajungi să te condamni și să te cerți pentru nerespectarea promisiunilor. Astfel, se ajunge la un conflict interior, care te macină și de care nu poți să scapi! (Până când nu începi să te ții de propriile promisiuni.) Nimic nu este mai chinuitor decât o ceartă interioară constantă, pe care o ai tu cu tine.

Proverbul „Cel mai mare dușman al tău ești tu” este întru totul adevărat. Tu ai cea mai mare influență asupra ta, ai putere de decizie asupra a ceea ce faci, gândești, spui, trăiești.

Dacă ajungi să fii la război cu tine, bineînțeles că și încrederea pe care o ai în tine va fi una scăzută sau chiar inexistentă.

Încrederea de sine și Influența

Increderea de sine si Influenta

Acestea fiind spuse, primul pas spre dezvoltarea încrederii de sine ar fi să conștientizezi că poți să îți ții promisiunile și să faci ceea ce spui. Este vorba despre respect de sine și faptul că te poți baza doar pe tine în a te mobiliza pentru concretizarea a ceea ce îți propui.

Odată cu încrederea în sine, vine și influența asupra persoanelor din jurul tău și responsabilitatea de a fi lider. Oamenii vor urma mereu persoanele care le conferă încredere și siguranță În mod evident, aceste lucruri le pot oferi doar aceia care au, în primul rând, încredere în ei înșiși.

Autoritatea morală

Autoritatea morala

Autoritatea morală se referă la faptul că îți ții promisiunile și că faci ceea ce spui. Dar, mai mult decât atât, înseamnă să știi cum să îți ții promisiunile și le poți oferi ajutor și celorlalți. Făcând asta, îi poți sfătui pentru a ajunge la aceeași performanță, devenind un fel de mentor. Atunci când ai autoritate morală, poți influența persoanele din jurul tău. Conduci prin exemplu! Acest lucru îți va aduce multă apreciere și vei obține credibilitate asupra vorbelor și acțiunilor tale, precum și putere de convingere asupra persoanelor din jurul tău.

În urma câștigării respectului acestor persoane și prin influențarea lor, vei ajunge să te bucuri de compania unor oameni dispuși să muncească împreună cu tine, dar și să învețe de la tine. Acest lucru va rezulta, în continuare, în creșterea și dezvoltarea ta și, în cele din urmă, în succes.

Încrederea în sine nu este ceva cu care te naști, ci ceva ce construiești tu.

increderea in sine o construiesti tu

Cu mai mult sau mai puțin ajutor din partea persoanelor din jurul tău, poți reuși să îți construiești încrederea în propria persoană. Este o trăsătură la care trebuie să muncești constant. Mereu este nevoie să îți ții promisiunile față de tine și să realizezi ceea ce îți propui să faci. Totuși, odată ce te-ai obișnuit să acționezi conform spuselor tale, acest proces devine un mecanism autonom, unul care funcționează de la sine. Astfel, tu ajungi să ai încredere în tine, pentru că știi că ceea ce spui este ceea ce faci. Acest lucru te va face puternic și extrem de valoros. În primul rând, te va ajuta în plan profesional, dacă vorbim despre relația cu superiorii tăi sau colegii de muncă. De asemenea, îți va fi de folos și pe plan personal, între prieteni și familie, care îți vor respecta cuvintele.

În altă ordine de idei, dezvoltarea personală nu se rezumă doar la încrederea de sine. Cu toții trebuie să muncim neîncetat la aspectele legate de noi, de propria dezvoltare. Avantajul acestui demers constă în faptul că te va ajuta sa-ți și găsești un job bun.

Autor articol: Bianca Giurgi

Editori: Ștefania Marzac, Ștefana Rarău

Sursă: Valuetainment – Self-Confidence: You vs. You