cum evit epuizarea

Ești o persoană care muncește mult. O persoană care are puterea de a susține un nivel de muncă ridicat pentru o durată îndelungată de timp. Înseamnă că ești, de asemenea, o persoană care are nevoie de momente de răsfăț.

Este normal ca, atunci când lucrezi constant, disciplinat și îți duci cu succes taskurile spre finalizare, să te bucuri de o recompensă a efortului depus pentru munca ta. De cele mai multe ori, se întâmplă să nu îți dai seama că ai nevoie de o pauză. Uiți că ai nevoie de un moment al tău în care doar să stai și să savurezi fiecare clipă. Totuși, cum eviți epuizarea? Dacă te numeri printre cei care au standarde ridicate cu privire la rezultatele muncii lor și la efortul pe care sunt dispuși să îl depună pentru a obține aceste rezultate, atunci trebuie să ții minte că energia și motivația ta sunt două aspecte importante pe care să le iei în considerare și de care să te îngrijești.

Cum eviți epuizarea?

Majoritatea oamenilor de succes au recunoscut că, pentru a-și susține munca eficientă și la un nivel înalt, au nevoie de o escapadă. Au nevoie să își ofere ei înșiși un fel de recompensă pentru a echilibra munca și odihna.

Acum, întrebarea ar fi: Care este recompensa ta pentru efortul pe care îl depui?

recompensa ta pentru efort

Răspunsul la această întrebare diferă de la persoană la persoană și poate să constea în diverse satisfacții. Probabil ai propriul tău ritual în care te duci la bazin și înoți ca să îți limpezești mintea. Poate ai o cafenea favorită în care îți place să îți petreci timpul cu prietenii. Te relaxezi în escapade de weekend în care te plimbi cu bicicleta sau motocicleta pe munte. De ce nu, poate ai momente în care te duci și încerci ceva nou precum parașutismul. Până și un simplu masaj într-un spa, la un interval regulat de timp, e ce trebuie. Toate aceste activități se încadrează în categoria momentelor care îți susțin munca.

De ce?

de ce

Pentru că, pe de o parte, te relaxezi, iar, pe de altă parte, conștientizezi că aceste momente sunt posibile datorită efortului depus. Acest lucru te motivează să îți susții mai departe motivația cu care lucrezi și eviți epuizarea care apare inevitabil.

De exemplu, dacă îți place să faci drumeții montane, atunci când ajungi pe vârful unui munte, probabil simți cum te eliberezi de toată presiunea sau stresul de la lucru. Poți să te bucuri de liniștea ce te înconjoară. Poți să fii prezent în acel moment și să savurezi fiecare secundă petrecută aici și acum. Totodată, în subconștient, știi că acest moment de bucurie se datorează orelor de muncă datorită cărora îți permiți financiar această escapadă.

Să eviți epuizarea nu înseamnă, neapărat, să pierzi vremea

Există multe persoane care nu își permit lor însele să se relaxeze, deoarece consideră că este o pierdere de timp. „Nu am timp să iau pauze, am foarte mult de lucru” este o frază pe care și-o spun tot mai mulți oameni. Totuși, trebuie să facem diferența între momentele de „reîncărcare” și cele irosite. Spre exemplu, să dai scroll pe Facebook timp de 2 ore s-ar putea să nu fie cel mai bun mod de a te relaxa. Din contră, s-ar putea chiar să te obosească mai tare și să îți dea impresia că ai irosit timp prețios.

În schimb, poți să dormi mai mult (chiar și un power nap de jumătate de oră poate fi de ajutor) sau să îți rezervi câteva ore pentru unul dintre hobby-urile tale. Încearcă să eviți ecranele – cel mai probabil, oricum îți petreci cea mai mare parte din zi în fața laptopului, a telefonului sau a TV-ului. De aceea, este important nu numai să îți oferi o pauză psihică, în care să nu te mai gândești doar la taskuri, ci și una fizică. Permite-i corpului să își regenereze resursele, pentru a fi pregătit de a continua munca, atunci când va fi nevoie. Nu uita: este important să eviți epuizarea psihică, dar și pe cea fizică.

„Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”?

Cu siguranță ai mai auzit această expresie, spusă mai mult sau mai puțin în glumă. Totuși, haide să nu lăsăm pauzele de weekend să se transforme într-o lipsă de productivitate de 2 luni! Stabilește-ți un interval concret în care să îți reîncarci bateriile, luând decizia clară că, după aceea, te vei întoarce la sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești și vei da tot ce e mai bun.

Renunță la ideea de perfecțiune!

Renunta la ideea de perfectiune

Pentru a-ți atinge obiectivele propuse, trebuie să renunți la dorința de a atinge perfecțiunea. De multe ori, se întâmplă să fie oportunități pe care le ratezi. Ai impresia că lucrurile nu vor avea finalitatea pe care ți-o dorești tu. Te gândești că fi mai bine să ignori șansa decât să o urmezi și să nu iasă totul perfect. Greșit. Dacă am aștepta mereu momentul potrivit pentru orice reușită, nu am mai obține niciun rezultat. Încearcă să dai tot ce ai mai bun în fiecare moment, indiferent de context. Du-te la întâlnirea aceea cu partenerii importanți, chiar dacă știi că s-ar fi putut face o pregătire mai bună pentru aceasta. Du-te și rezolvă situația, întoarce-o spre avantajul tău, echilibrează balanța.

Da, este recomandat să ai totul pregătit de dinainte. Totuși, este mai benefic să te mobilizezi pentru a îndrepta lucrurile de față decât să renunți la tot și să anulezi întâlnirea, chiar dacă circumstanțele nu sunt cele mai prielnice. Cine știe? Poate improvizarea și spontaneitatea îți vor fi de ajutor, permițându-ți să abordezi situația din altă perspectivă.

Așadar, pentru a reuși să îți menții un nivel de muncă ridicat, trebuie să iei în considerare micile detalii care te energizează. Fă lucruri care te motivează să faci o treabă bună. Răsplata pentru munca ta și încercarea de a face fiecare situație profitabilă, indiferent de cât de anevoioase se arată circumstanțele, sunt aspecte care țin de etica muncii.

În plus, ele sunt caracteristicile unei persoane inteligente și calculate. Încearcă să vezi imaginea de ansamblu asupra întregului proces de muncă. Care e motivul pentru care muncești? Ce rezultate îți dorești să ai? Care sunt detaliile care sprijină tot efortul și, deci, întregul proces de muncă? Fii flexibil în ceea ce privește rezolvarea situațiilor și constant în ceea ce privește momentele de relaxare.

Autor articol: Bianca Giurgi

Editori: Ștefania Marzac, Ștefana Rarău

Sursă: Valuetainment- How to improve Work Ethic