Joburile pentru vorbitorii de limba germană s-au adunat pe MeinJob.ro și sunt la un click și un login distanță. Pentru a-ți crea un cont, ai nevoie doar de o adresă de e-mail și o parolă. Ce îți rămâne de făcut e să îți completezi CV-ul și să aplici pentru jobul visat!  

MeinJob este unul din start-upurile Asociației Gutenberg, ONG de și pentru studenți, înființată acum 10 ani pentru a servi comunitatea vorbitorilor de limba germană, încă mică în acea perioadă. Acum, comunitatea e din ce în ce mai mare, atât în Cluj, orașul în care a luat naștere inițiativa, cât și național. Tragem cu urechea la nevoile ei și dezvoltăm servicii și proiecte care să contribuie la dezvoltarea ei. 

De ce am creat o organizație pentru vorbitorii de limba germană? 

de ce

Simplu: pentru că nu exista una. Aveam nevoie de un loc în care să putem să ne punem cunoștințele de limba germană la treabă. Așadar, am creat Gutenberg Studentenverein și am învățat singuri să elaborăm și să implementăm proiecte, să ascultăm nevoile studenților și ale pieței. Gutenberg ne-a ajutat să formăm relații de durată cu angajatorii și am dezvoltat proiecte care să-i pună față în față cu voi, tinerii vorbitori de limba germană. 

În 10 ani, Asociația a crescut și s-a extins în toată țara. Servește nu doar studenții, ci și elevii de liceu, prin proiecte ce îi învață să-și dezvolte abilitățile de Project Management, Teamwork, Leadership, dar și competențele antreprenoriale. 

După ce au creat o rețea națională de organizații de tineret, Rețeaua Gutenberg, membrii acesteia au pornit și pe drumul antreprenoriatului. Unul dintre proiectele demarate este MeinJob – singura platformă de joburi dedicată vorbitorilor de limba germană. Aceasta facilitează interacțiunea dintre persoanele care își caută un job și companiile germanofone. Cel de-al doilea start-up se numește Gutenberg Sprachzentrum – un centru de limbă, cu filiale în Cluj și București. Sprachzentrum te învață germană prin tabere de limbă (pentru copii), prin cursuri împărțite pe module și prin cursuri de perfecționare a limbii, oferite companiilor. Astfel, centrul oferă o paletă largă de opțiuni pentru toate categoriile de vârstă și nivelurile de limbă.

 

Cum se îmbină Gutenberg cu MeinJob.ro? 

Din perspectiva voastră, a tinerilor vorbitori de limba germană:

tineri vorbitori de germana

Proiectele Gutenberg ajută tinerii să-și dezvolte abilități transversale, necesare în orice job. Membrii organizației descoperă, prin activitățile lor, ce înseamnă colaborarea dintre instituțiile formale (universități, primării, consilii locale, ministere, agenții, misiuni diplomatice), mediul privat (prin colaborarea cu companii cu vorbitori de limba germană, și prin colaborarea cu cluburi economice germane) și noi, tinerii. 

Inițiativele pe care le demarăm acoperă goluri în dezvoltarea profesională ce rămân neumplute de către școli și universități. Activitățile noastre se bazează pe metode non-formale de predare, care încurajează interacțiunea și colaborarea. În plus, fiecare proiect are și o componentă practică – o simulare în cadrul căreia participanții pun în aplicare cele învățate. Inițiativele noastre ne permit să conectăm membrii comunității naționale de vorbitori de limba germană și să îi deschidem și pregătim pentru parcursul lor profesional. 

Acest ecosistem nu ar fi fost complet fără un tool care să vă ajute să vă integrați în piața muncii. De aici a venit și ideea de a crea MeinJob.ro. Câțiva membri cu spirit antreprenorial au considerat că munca depusă merită ghidată către o finalitate clară: posibilitatea de angajare. Așadar, au creat o platformă care să permită navigarea simplă prin toate oportunitățile de angajare pentru vorbitorii de limba germană.

Din perspectiva angajatorilor:

perspectiva angajatorilor

 

Prin MeinJob, companiile care susțin viziunea Gutenberg și oferă sprijin proiectelor organizației se bucură de o opțiune laser-focus de a ajunge direct la viitori angajați și de a identifica posibilii candidați cu competențele de limbă căutate. 

Companiile sprijină un cadru ce pune umărul la formarea angajatorilor de mâine. Știm cât este de costisitor, în timp și bani, să crești un angajat. Prin proiectele Gutenberg, firmele au oportunitatea de a se conecta la generațiile tinere, care vor domina forța de muncă. Le descoperă nevoile, ce ii motivează, dar și ce așteptări au pentru parcursul lor educațional și profesional. Unul dintre aceste proiecte se numește MeinJob Akademie și pune la dispoziție o serie de workshopuri ținute de companii pentru studenții vorbitori de limba germană. Astfel, firmele partenere sunt o parte activă a dezvoltării tinerilor! 

Ce face MeinJob pentru vorbitorii de limba germană?

De joburi am tot zis. Dar n-am fi noi dacă am crea un produs care să ofere doar atât. Pe MeinJob.ro găsești nu doar oferte de muncă, ci și sfaturi de carieră. Folosește tabul de „Carieră” pentru a ajunge la articole ce te ajută să te dezvolți la job. 

Prin blogul de cariere vrem să adunăm și să dăm mai departe ce am învățat noi până acum. Îți pregătim și interviuri cu angajații firmelor, care te ajută să descoperi ce înseamnă să lucrezi pentru anumite companii. Vrem să vă punem la dispoziție toată informația de care aveți nevoie pentru o carieră de succes! 

MeinJob ajunge la voi și în format fizic, prin Revista MeinJob, distribuită în Cluj, Iași și București. Am inclus în ea articole care să vă ajute în procesul de angajare, joburi faine, dar v-am lăsat și file albe să vă țină tot anul universitar! Luați-o cu voi și folosiți-o pentru a vă planifica și urmări progresul în dezvoltarea personală și profesională. Veți fi surprinși câte puteți învăța într-un an!

Ce face MeinJob pentru angajatori? 

MeinJob si angajatorii

MeinJob continuă munca începută de Gutenberg și conectează firmele cu vorbitorii de limba germană. Platforma noastră nu promovează doar joburi, dar promovează și viziunile și valorile diferitelor companii. Cum? În primul rând, prin canalele noastre digitale, prin conținut personalizat, scris și video. Lucrăm cu angajatorii pentru a-i aduce în fața viitorilor angajați prin forme de conținut atractive pentru ei. Ascultăm tinerii când ne spun ce și-ar dori să știe despre un angajator și facilităm contactul cu firmele, pentru a le răspunde la întrebări.

Totuși, o relație de încredere nu se construiește doar online. De aceea, am gândit și serii de întâlniri fizice, în care angajatorii pot comunica direct cu cei interesați să le devină colegi de birou. Prin Karriere & Kaffe, companiile își pot pune amprenta personală în comunicarea cu tinerii.

 

Așadar, ți-am povestit despre cum a crescut comunitatea vorbitorilor de limba germană și despre cum Asociația Gutenberg a contribuit la dezvoltarea acesteia. Acum că știi despre modul în care MeinJob intermediază relația dintre angajatori și tinerii vorbitori de germană, mai rămâne un singur lucru de făcut! Creează-ți cont pe MeinJob.ro și fă primii pași spre găsirea jobului care ți se potrivește – cu sfaturile pentru redactarea CV-ului și primul interviu de angajare te ajutăm noi!

 

Autor articol: Karina Lung

Editor: Ștefana Rarău

Alte articole de pe blog:
Sfaturi pentru studenți: Invata germana!

Limba germană e un avantaj?

Ce joburi cu limbi straine există?