interviu de angajare

Cum să te pregătești în mod optim pentru un interviu de angajare

Pentru majoritatea dintre noi este o experiență neplăcută, pentru unii chiar și un motiv pentru mâini transpirate din cauza emoțiilor și nopți nedormite în zilele anterioare: un interviu de angajare. Nu toată lumea este la fel de isteață și elocventă ca Tyrion Lannister sau cool și dezinvoltă ca James Bond, dar acest lucru nu este un motiv de panică, pentru că o pregătire bună câștigă jumătate din bătălie și poate elimina complet unele temeri cu privire la interviu. În continuare, îți prezentăm câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să începi primul interviu de angajare calm și degajat.tyrion lannister thug lifeÎn primul rând, trebuie să conștientizezi faptul că ai depășit deja un obstacol important: procesul de aplicare. Între tine și viitorul tău loc de muncă mai stă doar o conversație, în care este important să faci tot posibilul să-l convingi pe viitorul angajator de calitățile tale. Așadar, ai încredere!

Dintre toți solicitanții – și acest lucru poate fi destul de important pentru companiile mari – tocmai tu ai fost invitat la un interviu. Potențialului angajator i-a plăcut CV-ul tău și, prin urmare, este interesat să colaboreze cu tine ca posibil angajat. Trebuie doar să internalizezi această mentalitate, dar fără să devii prea încrezut sau arogant. Cel mai important este faptul că, în urma colaborării, veți profita atât tu, cât și compania.

Cunoaște-ți „inamicul”

Interviu de angajare - Cunoaste-ti inamicul

Desigur, această denumire este doar la figurat, pentru că nu vrem să îți consideri viitorul angajator ca fiind un dușman. Informează-te cât mai bine despre companie. Este mai ușor să îți convingi angajatorul că tu ești cel potrivit, dacă știi exact ce caută într-un candidat. În plus, prin cunoașterea unor detalii despre companie, dai dovadă de interes și seriozitate. De aceea, este de ajutor să știi:

Care sunt locațiile companiei și unde este sediul central companiei?

Cât de mare este compania?

Ce produse și servicii furnizează?

Cât succes are compania, este lider în industrie și cine este competiția?

Câți oameni sunt angajați acolo și câți angajați noi caută în prezent?

Ce imagine și-a creat firma prin PR și Marketing?

Cunoaște-ți interlocutorul

Interviu de angajare - cunoaste-ti interlocutorul

Ai avea un avantaj deosebit dacă ai putea afla cine va fi intervievatorul. Aici, internetul este cel mai bun prieten al tău: verifică numele pe site-ul companiei, pe site-uri dedicate locurilor de muncă (de exemplu, LinkedIn) sau chiar pe rețele sociale, precum Facebook. Cine știe, poate tu și intervievatorul tău aveți hobby-uri comune sau veniți din același oraș. Astfel de lucruri pot fi ideale pentru a sparge gheața și pot să te avantajeze față de ceilalți aplicanți.

Cunoaște-ți propria aplicație

Interviu de angajare - cunoaste-ti propria aplicatie

Documentarea ta a început deja atunci când ți-ai creat CV-ul, dar nu se oprește acolo. Aspectele pe care le-ai evidențiat, cum ar fi anumite „soft skills” de care compania ar putea fi deosebit de interesată, ar trebui, de asemenea, să fie clar accentuate în conversație. Parcurge toate documentele înainte de interviu și gândește-te la posibile întrebări care ți-ar putea fi adresate. De exemplu, este posibil ca angajatorul să își dorească să afle mai multe despre locurile tale de muncă anterioare, despre experiența ta în domeniu, motivația de a lucra la compania respectivă și așteptările pe care le ai de la noul loc de muncă.

Lucrează la prezentarea ta

Interviu de angajare - lucreaza la prezentarea ta

În majoritatea cazurilor, ți se va cere să te prezinți la începutul conversației. Folosește această șansă și prezintă-i intervievatorului informațiile cele mai relevante. De multe ori vei fi întrebat de punctele forte sau de punctele slabe – practic, toate aceste întrebări sunt previzibile și îți poți exersa răspunsurile acasă, în fața unui prieten sau membru al familiei.

Ia notițe

Interviu de angajare - ia notite

Interviul nu este un examen. Nimeni nu va aștepta să te prezinți fără documente. Dimpotrivă, acest lucru poate fi chiar interpretat ca un semn de pregătire slabă. Ia-ți în prealabil notițe despre companie, eventuale întrebări pe care dorești să le adresezi angajatorului tău și altele asemenea. Cu toate acestea, cunoaște aspectele menționate anterior și asigură-te că nu vei fi nevoit să citești încontinuu în timpul interviului.

Alege-ți îmbrăcămintea potrivită pentru un interviu de angajare

Interviu de angajare - alege-ti imbracamintea potrivita

Sper că acest lucru este de la sine înțeles. CV-ul tău și interviul ar trebui să fie perfecte pentru a avea o șansă, în ciuda ținutei cu pantaloni sport și șlapi. Lăsând gluma la o parte, după documentare ar trebui să știi, de asemenea, dacă în cadrul companiei există un cod vestimentar pentru angajați. Nu degeaba se spune că „haina îl face pe om” (remember the James Bond reference). Așa că îmbracă-te corespunzător, taie-ți unghiile, fii atent la coafură și, dacă este cazul, alege un machiaj potrivit.

Exersează limbajul corpuluiLimbajul corpului nostru semnalează partenerului de discuție o mulțime de informații subtile. Nervozitatea sau lipsa siguranței de sine pot fi atenuate prin repetiție. Încearcă să nu gesticulezi exagerat de mult și păstrează-ți mâinile la vedere, într-o poziție relaxată. Ai încredere în tine și menține contactul vizual cu angajatorul. Nu uita: este posibil ca și interlocutorul tău să aibă puține emoții, așadar, nu te speria și încearcă să fii cât mai degajat. Ca metodă de pregătire, îți poți observa propriul limbaj corporal in oglindă sau într-un video pe care să-l analizezi ulterior.

Clarifică partea organizatorică

Interviu de angajare - clarifica partea organizatorica

Nimic nu ar fi mai tragic, în urma unei aplicații perfecte și a unei bune pregătiri, decât să ajungi cu o oră mai târziu la întâlnire deoarece nu ai găsit drumul sau mașina a rămas blocată. Informează-te cu privire la locul de desfășurare a interviului și la adresa exactă, luând în considerare și posibilele lucruri neprevăzute care te pot face să întârzii, cum ar fi traficul. Păstrează-ți documentele în mod organizat și accesibil, într-un dosar ordonat.

 

Așadar, acestea au fost sfaturile pentru un interviu de angajare optim. Dacă iei în considerare și internalizezi toate aceste informații, nimic nu ar trebui să stea în calea ta și a locului de muncă la care visezi. Încercă să fii bine odihnit, motivat și să fii la fel de convins de calitățile tale cum a fost și angajatorul tău, atunci când te-a invitat la interviu. Dacă ai citit articolul doar preventiv, vezi ce joburi îţi stau la dispoziţie. Doar nu te-ai pregătit degeaba.

 

Autor articol: Thomas Maximillian Meyer

Editori: Ștefania Marzac, Ștefana Rarău