Dezvoltarea personală începe odată cu conștientizarea nevoii și a dorinței de a deveni mai bun și performant în toate sferele vieții. Acest proces poate fi o muncă destul de grea, deoarece este asociat cu schimbarea de sine. Atunci când o persoană alege calea dezvoltării de sine, motivația sa este ridicată. Aceasta are impresia că interesul său va fi permanent, dar realitatea este diferită. Omul își pierde destul de rapid interesul pentru ceva, deoarece are nevoie de motivare constantă. De aceea, este necesar să fim înconjurați de oameni, povești care să ne inspire, muzică, cărți și filme pentru dezvoltare personală. Aceste lucruri devin motivația noastră externă, deoarece, uneori, motivația internă nu este suficientă pentru a avea curajul de a acționa. 

Merită să vizionez filme pentru dezvoltare personală?

În acest articol vom vorbi despre filme pentru dezvoltarea personală, deoarece pot avea o influență puternică asupra autodezvoltării. Prin vizionarea și „mestecarea” lor, vei ajunge să te cunoști mai bine pe tine și pe cei din jurul tău. Acest lucru te va ajuta să devii mai bun, înțelept, îndrăzneț, să nu-ți fie frică de nimic și să mergi către obiectivul prestabilit. Filmele utile pentru dezvoltarea personală sunt acele filme care generează sentimente noi și te fac să te gândești la autocunoaștere.Desigur, un film nu este ca o carte, dar oferă multe informații și emoții într-un timp scurt.

Uneori, când vizionezi un film, observi faptul că între tine și personajul principal există o asemănare. Aveți aceeași poveste și vă confruntați cu aceleași probleme și frici. Ceea ce este important aici este faptul că tu vezi situația ca un spectator. Așadar, poți analiza în profunzime cum ar decurge lucrurile dacă tu ai face la fel sau diferit. Totuși, chiar dacă nu te identifici cu protagonistul, poți învăța ceva din acțiunile lui și poți extrapola anumite învățături la propria ta viață. Important este să înțelegi mesajul pe care intenționează să îl transmită filmul și să îi găsești aplicabilitatea în dezvoltarea ta personală.

Ce rol au aceste filme pentru dezvoltare personală?

Filmele pentru autodezvoltare nu sunt doar pline de sens și eficiente. Acestea te fac să te gândești dacă trăiești corect și dacă trebuie să continui să faci ceea ce nu prea îți place. Astfel de filme pentru dezvoltarea personală sunt necesare celor care se caută pe sine și vor să obțină mai mult decât au. În filme vei găsi sfaturi, idei sau o confirmare suplimentară că totul este posibil în lume. Mai jos am pregătit o listă cu cele mai bune 5 filme pentru dezvoltarea personală. Le recomandăm tuturor celor care își doresc să înceapă procesul de dezvoltare personală:

Listă de filme pentru dezvoltare personală

Peaceful warrior

Dan este un tânăr gimnast talentat care visează să câștige o medalie la Jocurile Olimpice. Dan crede că această medalie este cel mai important lucru din viața sa și face tot posibilul pentru obținerea ei. Însă un accident îi schimbă total viziunea și planurile. Într-o zi, acesta întâlnește un om misterios care îi spune că poate să-l ajute să treacă peste starea de neliniște. Acest om misterios, pe care Dan îl numește Socrate, îi dă o serie de taskuri și învățături. Socrate îi recomandă lui Dan să trăiască momentul în prezent. Acest film este despre urcușuri și coborâșuri și despre prioritizarea obiectivelor. De asemenea, te duce la ideea că nu trebuie să te limitezi la cunoștințele pe care le ai acum. Mereu trebuie să înveți ceva nou, deoarece, astfel, îți vei identifica interesele și scopul în viață.

 

Yes Man

Filmul prezintă viața unui simplu bărbat: o rutină continuă, acesta fiind și motivul pentru care soția sa a divorțat de el. Într-o seară, acesta ajunge la un atelier de autodezvoltare. Acolo i se propune să zică „da” la orice i se oferă și cere. Carl Allen, personajul principal, trebuie să treacă peste multe obiceiuri care îi creau o viață comodă și fără griji. Inițial, i se părea interesantă și amuzantă această idee, dar a început să realizeze că ceva nu merge bine. El ar trebui să decidă când să zică da și când nu. Totuși, din această experiență, acesta reușește să învețe un lucru important pentru existența sa. Filmul spune că oriunde și oricând poate să apară o posibilitate care îți va afecta în mod pozitiv sau negativ viața. Ideea principală a filmului este că decizia îți aparține, fie ea corectă sau greșită.

 

Whiplash

Două personaje principale: un tânăr toboșar care visează să devină  un mare muzician și un dirijor care visează să creeze un geniu. Ambii sunt obsedați de ideile lor. Filmul este despre ceea ce se întâmplă când un dirijor strălucit întâlnește un muzician talentat. Totuși, efortul de a duce arta la perfecțiune începe să-l conducă la moarte. Imaginea filmului este una tiranică: ne arată că doar prin durere, sânge și autodepășire constantă se „nasc” oamenii mari. După ce vei viziona acest film, îți vei da seama că tot ce ai văzut până acum au fost basme. 

 

Pirates of Silicon Valley

Filmul prezintă cucerirea lumii de către geniile computerului – Bill Gates și Steve Jobs. Povestea începe în anii ’80, când 2 programatori necunoscuți visau ca, într-o zi, toată lumea să afle despre proiectele lor.  Aceste proiecte păreau incredibile la acea vreme. Câțiva ani mai târziu, visele au devenit o realitate. Acum, visătorii de ieri sunt miliardarii de azi și dețin imperii precum Apple și Microsoft. Acest film pune în evidență faptul că nu trebuie să renunți niciodată la scopul tău. Dacă vei depune mult efort, mai devreme sau mai târziu, acesta va fi atins.

 

Interstate 60

Un alt film din această colecție care este construit pe o idee simplă, autocunoașterea, este Interstate 60. Filmul evidențiază dogme morale simple pe care nu le urmează toată lumea: faceți ceea ce vă place, nu vă bazați pe nimeni și mergeți pe drumul vostru. Filmul ilustrează în mod convingător aceste idei, însă fără a se îndepărta de umorul negru și situații absurde. De asemenea, câteva dintre ele au fost fixate ca principii de viață de către cei care s-au identificat în situațiile din film.

Lista bonus cu filme pentru dezvoltare personală

În autodezvoltare, motivația joacă rolul principal. Prin intermediul ei, vei tinde să devii versiunea ta cea mai bună. Astfel, mai jos ți-am pregătit o listă bonus cu filme pentru dezvoltare personală, motivație, autocunoaștere și succes:

 • Seven Pounds
 • Moneyball
 • A beautiful mind
 • The pursuit of happiness
 • Coach Carter

Există și filme pentru dezvoltare personală despre femei. Aceste filme spun poveștile de viață ale unor personalități interesante care au făcut lumea din jurul lor mai bună. Filme despre femei care au reușit, în ciuda stereotipurilor și dificultăților sociale, să își atingă obiectivele:

 • The Iron Lady
 • Working girl
 • Coco Chanel
 • Erin Brockovich
 • 200 pounds beauty

   

Filmele documentare joacă un rol important în viața unei persoane care a pornit pe calea autodezvoltării. Astfel de filme pentru dezvoltare personală trebuie văzute cel puțin pentru a realiza necesitatea de a lucra singur:

 • The Creative Brain: How Insight Works
 • The century of the self
 • Muhammad Ali- When we were kings
 • The Brain that Change Itself
 • The Forbidden Education

Vizionarea unui film de calitate este importantă și utilă. Există filme din care vrei să începi să trăiești sau care te împing să faci ceva nou. Filmele pentru autodezvoltare care au ca idee principală povestea unei călătorii care a schimbat viața personajului principal pot avea o influență pozitivă asupra celor care le vizionează. Acestea au tendința de a pune în evidență faptul că nimeni nu se întoarce la fel dintr-o călătorie:

 • Seven Years in Tibet
 • Samsara
 • Lost in Translation
 • Kon-Tiki
 • Darjeeling Limited

    Este importantă dezvoltarea personală?

Poate că cineva nu s-a gândit niciodată la dezvoltare personală. Nu este un capăt de lume: better late than never! Însă, odată ce o persoană se întâlnește cu povești motivaționale și de succes, aceasta își dă seama că poate trăi complet diferit. Este important să vă înconjurați cu informații corecte și relevante dacă ați decis ca autodezvoltarea să devină o rutină. Pentru a înțelege cât de importantă este dezvoltarea personală, te invităm să citești articolul dedicat special acestui segment. Așadar, acest articol poate fi punctul tău de plecare în această călătorie fascinantă a autodezvoltării.

Autor articol: Ana-Maria Harea

Editor: Ștefana Rarău