ce presupune scrierea unui CV

Ce presupune scrierea unui CV?

Scrierea unui CV se numără printre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de angajare. Este momentul în care ne construim o imagine pe care o livrăm unei persoane necunoscute, în cazul acesta – angajatorului. Prin intermediul acestei imagini, încercăm să îl convingem pe potențialul nostru angajator că suntem omul potrivit pentru o anumită funcție.

Totuși, se întâmplă adesea ca ceea ce scriem în CV să nu corespundă competențelor noastre reale. Competiția pe piața muncii este mare și, de aceea, se plusează cu experiențe nedobândite și, implicit, cu promisiuni făcute angajatorului, care nu vor putea fi duse la bun sfârșit.

Aceste lucruri apar din diferite motive, de exemplu, teama de concurență sau de un alt candidat, cu un CV mai amplu, care ar putea obține jobul respectiv. Un alt motiv ar fi lipsa de experiență în domeniu, care poate fi considerată un minus. Problema este că, atunci când „mințim” în scrierea CV-ului, angajatorul își formează anumite așteptări de la noi. Aceste așteptări nu vor putea fi împlinite, deoarece nu avem resursele, experiența sau cunoștințele pe care promitem că le avem.

De ce este important să fim autentici?

sa fim autentici

Așadar, să spunem că ai impresionat angajatorul prin CV-ul amplu, dar nu în totalitate adevărat, și ai obținut postul. Ceea ce se va întâmpla, în primele zile de muncă, va fi surprinderea și dezamăgirea angajatorului că nu știi să faci ceea ce ai promis. Ca rezultat, șeful tău va fi nevoit să își reseteze așteptările pe care le are de la tine, lucru care, în timp, te va costa.

Este absolut necesar de înțeles că relația angajator-angajat este una de lungă durată, fiind o relație de colaborare, fondată pe promisiunile și așteptările create inițial. Dacă, la începutul relației, angajatorul este dezamăgit de munca ta și de felul în care l-ai indus în eroare, mințind în CV, lucrurile nu vor avea o evoluție plăcută. Se ajunge la lipsă de încredere, iar încrederea este precum o foaie de hârtie, care, odată mototolită, nu mai poate fi niciodată la fel.

tips and tricks pentru scrierea CV-ului

Tips & Tricks pentru scrierea CV-ului

Care sunt, deci, sfaturile pentru scrierea unui CV?

CV-ul te reprezintă

cv-ul te reprezinta

În primul rând, fii onest. CV-ul este instrumentul prin care îți construiești imaginea ta de (posibil) angajat, dar pe care va trebui să o susții pe toată durata contractului. În al doilea rând, ține minte că, dacă vei primi postul respectiv, vei ajunge să lucrezi cu angajatorul pe o perioadă mai lungă de timp. De aceea, relația voastră nu trebuie să fie un joc de putere sau decepție, ci o colaborare.

Include informațiile relevante

Include informatiile relevante

Un alt aspect de care trebuie să ții cont în scrierea unui CV este relevanța. Așadar, include în CV doar acele experiențe, realizări și aptitudini care te vor ajuta să obții jobul la care visezi. De exemplu, dacă aplici pentru un job în domeniul IT, s-ar putea să nu fie foarte relevant faptul că ai o pasiune pentru gătit. În schimb, pune accentul pe competențele tale tehnice și pe studiile urmate în domeniu. De asemenea, menționează și joburile sau internshipurile pe care le-ai mai făcut în domeniul informatic.

Soft skills

Soft skills

În scrierea unui CV, desigur, cele mai importante aspecte sunt cele legate de abilitățile și experiența ta profesională. Totuși, nu uita să menționezi și ce „soft skills” ți-ai dezvoltat până în prezent și descrie și contextul. Indiferent unde vei lucra, va trebui să dai dovadă de abilități de comunicare, lucru în echipă, perseverență și ambiție. Asigură-te că ai, într-adevăr, aceste abilități! După cum spuneam la început, CV-ul trebuie să fie o reprezentare fidelă a persoanei tale – nu trebuie să exagerezi sau să inventezi.

Fii atent la detalii!

Fii atent la detalii

Deși ai inclus în CV cele mai importante și impresionante realizări ale tale, este foarte ușor să creezi o impresie proastă, dacă nu ești atent la detalii. Ai grijă ca CV-ul să includă datele tale de contact și să nu ai greșeli gramaticale sau de tehnoredactare. Nu uita să scrii cu diacritice, unde este cazul (dacă scrii în limba engleză, ai scăpat de o grijă). Asigură-te că textul este scris cu o singură mărime și un singur font.

Nu trebuie să le știi pe toate – dar fii dornic să înveți!

fii dornic sa inveti

Un ultim sfat ar fi ca, în cazul în care sunt anumite lucruri pe care nu le cunoști așa bine (de exemplu, să vorbești fluent limba engleză), în loc să scrii că ai obținut un atestat de limbă străină cu un punctaj mare, ai putea să specifici că ești dispus să înveți și să îți îmbunătățești, în cazul de față, cunoștințele de limba engleză.

Trăim într-o lume care evoluează extrem de rapid – de aceea, indiferent de jobul pentru care aplici, va fi nevoie să fii dispus să evoluezi și tu. De aceea, pentru angajator este extrem de important să fii deschis spre experiențe noi, să fii curios, să îți dorești să înveți. De multe ori, companiile oferă diverse traininguri și alte oportunități de dezvoltare personală pentru angajați. Așadar, asigură-te că potențialul angajator știe că ești pregătit să crești!

Următorul pas: interviul de angajare

interviu de succes

Așadar, ține minte că, în scrierea CV-ului tău, posibilul angajator va aprecia onestitatea mai mult decât orice, iar, pe termen lung, acest lucru va fi în avantajul tău. Astfel, imaginea pe care o conturezi la început va fi una autentică, urmând ca, în timp, să-ți poți dezvolta aptitudinile pe care doreai să le promiți inițial.

Dacă urmezi aceste sfaturi în scrierea CV-ului tău, ai șanse mari să fii invitat la un interviu. Din fericire, putem să te îndrumăm și în acest proces, deci nu e cazul să te stresezi. Ți-am pregătit câteva articole care te pot ajuta să treci cu brio de interviu. În acest articol, îți explicăm tot ce trebuie să știi înainte de a merge la un interviu de angajare. În plus, credem că îți va fi de ajutor și articolul despre cei 3 pași către un interviu de succes.

Vom încheia prin a-ți recomanda un scurt video despre ceea ce ar trebui să incluzi în CV. Este realizat de Patrick Bet David – canalul său, Valuetainment, este o sursă de inspirație foarte bună! Nu uita: scrierea unui CV nu este atât de grea precum o fac unii să pară. Dacă urmezi aceste reguli de bază, fii sigur că vei fi pe drumul cel bun!

Autor articol: Bianca Giurgi

Editor: Ștefana Rarău