Dezvoltare personala

„Dezvoltare personală” – un concept pe care îl auzi frecvent, dar care ți se poate părea puțin abstract. Dacă te preocupă subiectul, dar nu știi de unde să începi, rămâi cu noi pentru a afla!

Pentru început, felicitări, ești student! Asta înseamnă că deja știi câte ceva, iar facultatea se va ocupa de dezvoltarea ta pe plan profesional. Dar ce se întâmplă cu dezvoltarea ta personală? Uneori, oamenii uită cât de importantă este aceasta. Înainte de a deveni specialiști într-un domeniu, trebuie să creștem ca persoane și să avem o identitate cât mai bine conturată. Cum? Așa:

1. Dezvoltare personală prin cărți, videouri și audiobookuri

carti, videouri si audiobookuri

Zilnic ne aflăm cu toții în situații în care trebuie doar să așteptăm – când suntem în autobuz sau când trebuie să ajungem din punctul A în punctul B. Folosește acest timp pentru a afla ceva nou și pentru a deveni mai bun.

Printre cei mai buni autori se află Tony Robbins, Jim Rohn, Brian Tracy, Simon Sinek și John C. Maxwell. Le poți găsi cărțile în majoritatea librăriilor sau pe internet.

Dacă nu ai chef să citești, găsești, de la aceiași autori, videouri pe YouTube sau chiar audiobookuri. În plus, îți recomandăm 2 canale de YouTube care abordează teme de dezvoltare personală: Valuetainment și Impact Theory. Acolo primești sfaturi pentru a crește ca persoană și afli poveștile multimilionarilor și ale altor persoane de succes. Este așa de simplu, iar telefonul îți este oricum la îndemână tot timpul! Acum nu mai ai nicio scuză!

2. Dezvoltare personală prin workshopuri

workshopuri

Cei care își doresc ceva mai interactiv pot participa la Academia MeinJob. MeinJob este un start-up al Asociației Gutenberg, fiind singura platformă de joburi online dedicată exclusiv vorbitorilor de limba germană din România. Astfel, este facilitată interacțiunea dintre companiile germanofone și cei care își caută un job care să le permită folosirea limbii germane. În fiecare an, în cadrul Academiei MeinJob, se organizează workshopuri pe diferite teme de dezvoltare personală. Printre acestea se numără leadershipul, interviurile de angajare, redactarea CV-ului  și alte subiecte relevante pentru carieră. Desigur, activitățile au loc în limba germană, deci te poți dezvolta atât personal, cât și lingvistic.

3. Voluntariat: îmbini utilul cu plăcutul

voluntariatul

Dacă tot am menționat Asociația Gutenberg, haide să îți spunem despre altă oportunitate de dezvoltare personală. Gutenberg este singura organizație a studenților vorbitori de limba germană din România. Dacă crezi că încă nu a venit momentul să îți cauți un job, dar vrei să primești câteva „spoilere” despre ce înseamnă un mediu de lucru, acesta este locul potrivit. Aici, poți dobândi experiență în domenii precum Relații Externe, Relații cu Publicul, Resurse Umane sau Fundraising. În plus, se organizează traininguri interne pentru membri, dar și training of trainers – deci poți chiar tu să devii trainer! Pe lângă dobândirea abilităților specifice fiecărui domeniu (publicitate și design, recrutare, diplomație), ai ocazia să interacționezi cu persoane entuziasmate de dezvoltare personală. Vorba aceea, „Spune-mi ce prieteni ai, ca să-ți spun cine ești”. În Gutenberg, dezvoltarea personală ocupă un loc central.

4. Ieși din zona de confort!

Iesi din zona de confort

De câte ori ți s-a întâmplat să afli despre diferite oportunități mai „neobișnuite”, dar ți-a fost prea teamă să te aventurezi în acea direcție? Desigur, este foarte bine să citești cărți de dezvoltare personală sau să te uiți la videouri. Totuși, nu te poți aștepta să devii cea mai bună versiune a ta doar stând pe canapea și asimilând informații teoretice. Un prim pas ar fi să începi să mergi la conferințe – fie că sunt TedTalks sau conferințe pe teme specifice care te interesează, este un bun început.

Apoi, poți profita de faptul că ești student și încă mai ai o oarecare libertate. Dacă aplici pentru o bursă Erasmus (ceea ce este destul de simplu), îți poți petrece un semestru sau chiar un an în altă țară. Cunoști o nouă cultură, o nouă limbă și înveți să devii independent. De asemenea, poți aplica pentru proiecte mai scurte de voluntariat, de câteva săptămâni, chiar pe timpul verii. Cea mai faină parte e că îți sunt acoperite multe costuri: cazare, mâncare, uneori chiar transport. Există mai multe organizații care oferă astfel de oportunități, trebuie doar să dai un search pe Google. Este incredibil cât de multe te poate învăța o astfel de experiență!

5. Cursuri online

Cursuri online

Dacă ești sau ai fost student, știi deja că facultatea se concentrează, în mare parte, pe un singură nișă. De aceea, este important să cauți singur oportunitățile de a te dezvolta și în alte domenii. Din fericire, internetul îți pune la dispoziție nenumărate posibilități de a învăța de la specialiști. În plus, foarte multe dintre cursuri sunt gratuite! Indiferent că îți dorești să dobândești soft skills, să înveți un limbaj de programare sau să afli despre istoria Greciei Antice, o poți face chiar de pe canapeaua de care vorbeam mai devreme. Printre cele mai cunoscute platforme care oferă cursuri se numără: Udemy, Khan Academy, Coursera și Alison. Găsești și canale de YouTube care te pot învăța despre diferite teme (cum ar fi Crash Course). De asemenea, poți transforma conceptul de „Netflix and chill” în ceva productiv, pentru că vei reuși să găsești seriale utile chiar și acolo: Explained îți pune la dispoziție episoade scurte despre diferite teme fascinante, cum ar fi criptomonedele, bursa de valori sau problemele cu care ne confruntăm la nivel mondial.

6. Articole de dezvoltare personală

dezvoltarea profesională a angajatilor

Desigur, trebuie să îți amintim și de faptul că poți  găsi o mulțime de articole utile chiar pe site-ul nostru! După cum știi (sau după cum urmează să descoperi), pe cariere.meinjob.ro poți afla mai multe despre etica muncii, motivație și încredere de sine. În plus, poți găsi și articole despre diverse joburi sau internshipuri disponibile. Acestea constituie cadrul perfect pentru a pune în aplicare ceea ce deja știi, dar și pentru a învăța direct de la oameni cu experiență.

 

Atenție! Dezvoltarea personală poate duce la dependență! Desigur, este cea mai bună dependență pe care ai putea s-o ai – printre foarte puținele care nu dăunează grav sănătății. Știm cu toții cât de important este să înveți și să te dezvolți în mod constant. Fiecare dintre noi este responsabil de propria persoană, de propria evoluție și de felul în care alegem să ne construim viitorul. Acest viitor ar trebui să includă și o versiune mai bună a propriei persoane, iar acest scop se poate atinge doar dacă ne asigurăm că învățăm și creștem constant. Și cine nu-și dorește să devină cea mai bună versiune a sa?!

 

Autor: Ștefana Rarău