depaseste-ti convingerile limitative

Fiecare dintre noi are un potențial enorm care așteaptă să fie exploatat la maxim, iar singurii care pot face asta suntem chiar noi înșine. Problema apare atunci când, din diverse motive, ne limităm la mai puțin decât ceea ce suntem cu adevărat capabili să facem.

Se întâmplă, uneori, să nu reușim să ajungem acolo unde ne dorim și să nu ne dăm seama de ce. Din păcate, de multe ori, acest lucru nu are legătură cu factorii externi. De fapt, poate proveni din anumite limitări pe care ni le impunem singuri. Poate s-a întâmplat să ți se spună: „Depășește-ți convingerile limitative și vei reuși!” Întrebarea fireasca e, totuși, cum faci asta. Cum poți să îți exploatezi capacitățile proprii la maxim? Cum poți să îți depășești temerile care te împiedică să te dezvolți? Cu toții avem propriile noastre limitări. Toți avem acele credințe care ne împiedică să ne facem cât putem de bine îndatoririle față de munca noastră, față de prietenii noștri, față de familia noastră.

Cu alte cuvinte, aceste rețineri le regăsim pe toate planurile. Le găsim în credință, familie, sănătate, pe plan politic și chiar financiar. Există o diferență majoră între felul în care ne raportăm noi la propriile puteri, la propria capacitate de muncă și felul în care muncim sau am putea munci cu adevărat. Altfel spus, realitatea noastră nu este în totalitate adevărată. Ea este doar un punct de vedere pe care ni-l asumăm.

De cele mai multe ori, însă, ajungem să ne autosabotăm.  Să ne limităm la mai puțin decât putem, deoarece nu avem încredere în forțele proprii sau ne este teamă de eșec.

convingerile limitative

Prin urmare, ajungem să ne spunem afirmații de felul: „Nu pot face X din cauza Y”, „Nu sunt destul de bun să fac asta”, „Nu este vina mea” sau „Nu am nevoie de ajutorul nimănui”.

Convingerile limitative sunt, adesea, o urmare a evenimentelor anterioare care s-au petrecut în viața noastră. Aici, desigur, ne referim la situațiile care au avut o rezonanță negativă asupra noastră. Drept urmare, ne propunem să facem orice ne stă în putință pentru a evita ca acestea să se repete. Asta este ceva firesc, cu toții ne dorim să evităm lucrurile pe car ele considerăm „rele”. Greșeala apare atunci când, în loc să încercăm să depășim ceea ce noi percepem ca fiind un obstacol, alegem să ne ferim, să evităm să acționăm în vreun fel.

Depaseste obstacolele

Un alt aspect care vine la pachet cu aceste limitări îl reprezintă viciile noastre. Acestea pot fi de diferite tipuri, de la alcool, la droguri, la violență și chiar la rasism. Ele pot fi obiceiurile noastre ascunse pe care le ținem departe de oricine altcineva.

Întrebarea cheie, aici, ar fi: Cum am reacționa dacă unul dintre viciile noastre, unul dintre aceste obiceiuri ascunse ar ieși la iveală și l-ar afla toată lumea?

Gestionarea acestor vicii se află în strânsă legătură cu reținerile noastre. Ele sunt puternic relaționate cu felul în care ne raportăm noi la ele. Astfel, totul ține de interpretare și de modul în care le abordăm. Pe de-o parte, putem alege să le lăsăm să ne împiedice din a ne atinge potențialul. Asta se întâmplă dacă le permitem să dicteze felul în care ne organizăm munca sau viața personală. Pe de altă parte, putem să le privim ca pe niște provocări. Astfel, dacă ne asumăm că le vom depăși, vom evolua.

O gândire limitată se află în contradictoriu cu dorința de a crește. Ne împiedică în a ne dezvolta și în a învăța mereu ceva nou, care să ne ajute să ajungem cu un pas mai aproape de scopurile noastre.

Ce se poate face pentru a ne depăși convingerile limitative?

depaseste convingerile limitative

Analizează-ți obiceiurile

În primul rând, este nevoie să fim sinceri cu noi și să ne analizăm stilul de muncă. Trebuie să vedem care este felul în care ne raportăm la îndatoririle, dorințele, scopurile și acțiunile noastre. De asemenea, este necesar să ne punem întrebarea dacă dăm, într-adevăr, tot ce e mai bun pentru a ne finaliza sarcinile și pentru a ne îmbunătăți stilul de muncă.

În cazul în care nu facem asta, soluția este să fim onești față de noi și să o recunoaștem. Este în regulă să ne permitem să fim frustrați, enervați, să ne descărcăm. Să lăsăm toate viciile și dezamăgirile să iasă la lumină.

Deconectează-te

deconecteaza-te

Apoi, putem să ne luăm o zi liberă în care să fim doar noi cu noi, departe de orice distragere și de stresul cotidian. Să ne luăm o zi în care să lăsăm telefonul, laptopul sau orice altceva deoparte și să stăm în liniște.

Dezvoltare personală

Dezvoltare personala

În acești doi pași, ne-am dat seama care sunt convingerile noastre limitative. Am fost sinceri cu privire la ceea ce ne doream să rămână ascuns undeva în mintea noastră. Ne-am luat o zi liberă în care ne-am pus ordine în gânduri și ne-am trasat câteva priorități. Urmează al treilea pas, în care facem o mișcare curajoasă. Vom întoarce regulile jocului în favoarea noastră.

Asta poate însemna că începem să lucrăm la propria dezvoltare personală: să ne preocupe sănătatea noastră fizică și psihică, să facem sport și să ne hrănim sănătos, să avem relații stabile și armonioase cu cei din jur, o etică a muncii demnă de invidiat, să fim cât mai eficienți. Începem să lucrăm la obiectivele pe care dorim să le atingem și să facem pași spre a realiza acest lucru.

Pe scurt, cel de-al treilea pas poate însemna să ne bucurăm de viață, de fiecare aspect al ei. Să reușim să facem „rai” din ce avem. Trebuie să fim într-o continuă căutare de modalități a crește și de a deveni cea mai bună varianta a noastră. Fain e că se găsesc tot felul de materiale legate de dezvoltarea ta ca om, atât pe plan personal, cât și profesional. Noi, spre exemplu, suntem mari fani ai TED-talkurilor. Există o întreagă categorie pe tema personal development, pe care noi o urmărim cu drag și pe care o poți găsi aici.

ted talk