Etica muncii

În articolele ce urmează vom vorbi puțin despre etica muncii, și anume: Ce înseamnă? Cum se poate îmbunătăți? Care sunt standardele tale atunci când vine vorba de muncă? Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți stilul de muncă?

Auzim tot mai mult, în jurul nostru, vorbindu-se despre etica muncii. Auzim despre persoane care muncesc prea mult, iar altele care muncesc prea puțin. De la un moment dat, îți pui semne de întrebare referitoare la calea pe care ar trebui să o abordezi. Răspunsul la această întrebare ți-l poți oferi doar tu, deoarece este un lucru personal, care ține doar de tine.

Ce este etica muncii?

ce e etica muncii

Etica muncii este definită foarte frumos de antreprenorul de succes Patrick Bet David. El vorbește despre standardele tale legate de activitatea pe care o desfășori și de efortul pe care ești dispus să îl depui pentru a atinge un anumit scop. De aici pleacă toate celelalte aspecte legate de muncă și reușita în carieră.

Deci, pentru început, adresează-ți această întrebare: Care este standardul tău cu privire la acțiunile pe care ți le asumi pentru a obține rezultatele dorite?

Odată ce ai aflat răspunsul la această întrebare, vom trece la următorul punct, și anume, cum poți să îți susții capacitatea de muncă la un nivel ridicat. Mai exact, care sunt pașii pe care știi că poți să îi urmezi cu încredere, deoarece garantează atingerea scopului tău.

În articolul de față vom vorbi despre organizare. Vei afla despre detaliile care fac diferența în a reuși să te ridici la nivelul așteptărilor tale și, totodată, în a finaliza cu succes mai multe taskuri.

Cum îmi dezvolt etica muncii?

Cum imi dezvolt etica muncii

Etica muncii este un concept-umbrelă. Asta înseamnă că acoperă o paletă largă de sub-domenii și de caracteristici pe care este recomandat să le iei în considerare. Poate să pară mult, complicat și abstract – de aceea, le vom lua pe rând. Vei vedea că, încet-încet, pe măsură ce afli mai multe, va fi mai ușor să le implementezi în viața de zi cu zi și să le integrezi în propriul stil de muncă. Pentru a avea o privire de ansamblu asupra acestora, te invităm să citești articolul nostru despre etica muncii.

Când vorbim despre organizare, trebuie să avem în minte două concepte cheie: Previzibilitate și Pregătire. Aceste două aspecte sunt un bun început pentru a deveni o persoană organizată și a-ți spori eficiența. În continuare, îți vom spune ce presupune fiecare dintre acestea și cum ți le poți dezvolta.

Fii previzibil!

Fii previzibil

Previzibilitatea aduce cu ea siguranță și disciplină. Acestea sunt două atuuri de care ai constant nevoie pentru a te dezvolta și pentru a oferi o garanție a progresului muncii tale.

Ce implică previzibilitatea? Un program stabilit de tine, pe care ajungi să îl respecți cu strictețe, orice s-ar întâmpla. Aici intervine conceptul de etică, ce este acceptabil pentru tine și, implicit, ce nu este acceptabil pentru tine. Dacă, în opinia ta, este în regulă să îți schimbi prioritățile, iar astfel, programul pe care l-ai creat să fie modificat, nu este nicio problemă. În acest caz, trebuie să îți asumi consecințele. Va trebui să realizezi că acesta este standardul tău cu privire la efortul pe care ești dispus să îl depui pentru a-ți atinge scopurile.

Previzibilitatea implică o notă de rigurozitate și, precum am precizat mai sus, disciplină. De asemenea, implică și aptitudini bune de time management. Ele sunt necesare pentru a ști cum să faci față provocărilor fiecărei zi și evenimentelor care vin neanunțate.

Acestea sunt aspecte spontane ale vieții de zi cu zi. Ele pot să difere de la pierderea unui client, la probleme cu copilul la școală, la o despărțire și până la accidente în trafic. Ceea ce contează este ca tu, în aceste situații, să rămâi calm și sigur pe tine. Încearcă să găsești sprijin în această rutină pe care ai creat-o, amintindu-ți că scopul tău principal rămâne să te dezvolți și să înveți.

De asemenea, nu trebuie să uităm de elementul complementar: consistența. A fi previzibil înseamnă să ai un program bine structural, pe care să îl respecți. La fel de important este, însă, să fii constant în ceea ce faci. Indiferent de dificultățile care apar, nu le poți permite să îți împiedice activitatea.

Cu alte cuvinte, fii previzibil și rămâi previzibil, indiferent de situațiile care te încearcă. Până la urmă, evenimentele spontane care îți testează programul sunt cele care îi oferă valoare și acreditare.

Fii întotdeauna pregătit!

Fii pregatit

Al doilea aspect care merită luat în considerare atunci când vine vorba despre organizare este pregătirea. La fel de importantă precum previzibilitatea, pregătirea este un element cheie în ceea ce privește îmbunătățirea de etică a muncii.

O sintagmă potrivită acestei afirmații este: „Proper Planning Prevents Poor Performance”. Altfel spus – pregătirea din timp constituie fundamentul unei cariere de succes.

Un lucru care trebuie ținut minte este acela că totul se reduce la pregătire. Ar fi de ajutor, pe cât posibil, să planifici cât mai bine fiecare aspect al vieții de zi cu zi. Fie că vorbim despre prezentările pe care le susținem la facultate, despre un interviu pentru angajare, despre o întâlnire cu clienții importanți ai firmei sau despre ședințele pe care le prezidăm în cadrul unei companii, pregătirea este necesară pentru a le putea parcurge cu succes.

Totodată, planificarea trebuie văzută ca un fenomen constant și structurat. Să zicem că trebuie să te pregătești pentru o ședință a departamentului de Public Relations, pe partea de promovare. Este necesar să îți notezi din timp, într-un carnețel sau pe telefon, idei care pot fi puse în aplicare. Fă asta constant: de fiecare dată când te inspiră ceva, notează-ți acolo. Indiferent dacă ședința va avea loc peste câteva zile sau chiar săptămâni, tu te pregătești.

Pe lângă organizare, există și alte aspecte care asigură îmbunătățirea eticii muncii, care vor fi dezbătute în articolele următoare din această serie. Sperăm că articolul de față să îți fie de ajutor și te încurajăm să pui în aplicare sfaturile descrise mai sus.

Al doilea articol din această serie, „Do It Now Mentality”, poate fi găsit aici.

Autor articol: Bianca Giurgi

Editor: Ștefana Rarău

Sursă: Valuetainment – How to improve work ethic