joburi pentru studenti

Ești student în anul întâi și încă nu știi cum stă treaba la facultate? Nici măcar nu știi dacă îți place domeniul ales? Sau ești deja în ultimul an de studii și te gândești la ce vei face după absolvire? Ai propriul venit sau nu ai lucrat niciodată pentru bani? Indiferent de răspuns, în acest articol îți prezentăm diverse opțiuni de carieră pentru studenți. Dacă vorbești și limba germană, ai venit în locul potrivit! Sfaturile pe care ți le dăm te pot ajuta să îți începi cariera într-un mediu germanofon. Totuși, acest articol nu se limitează la vorbitorii de limba germană, deci rămâi cu noi! Vei descoperi atât oportunitățile de angajare deja existente, cât și noi moduri de a te dezvolta pe plan profesional!

MeinJob – Oportunități de carieră pentru studenți

Oportunitati de cariera pentru studenti

MeinJob.ro este singura platformă de joburi online dedicată exclusiv vorbitorilor de limba germană din România. Aici este locul în care firmele germanofone și vorbitorii de limba germană în căutare de job pot interacționa cel mai ușor. Este vorba despre companii mari, care lucrează cu parteneri internaționali. Sigur știi deja ce avantaj mare are pe piața muncii orice persoană care vorbește limba germană. Haide să vedem ce oportunități există! Accesează site-ul chiar acum și creează-ți un cont!

Dacă ai deja niște experiență în domeniu sau dacă te apropii de finalizarea studiilor, atunci îți stă la dispoziție o mare varietate de joburi. Pe MeinJob găsești întotdeauna cele mai noi posturi libere pentru vorbitorii de limba germană. Companiile sunt moderne și oferă mai mult decât un pachet salarial atractiv. Acestuia i se adaugă diverse beneficii (programe de formare, cursuri de limbi străine, mâncare și băuturi, abonamente la sală și lista mai poate continua) și un mediu de lucru plăcut, „dotat” cu bean bags și mese de foosball. În plus, multe firme sunt flexibile în ceea ce privește programul de lucru. Așadar, în funcție de programul și disponibilitatea ta, poți opta pentru un job full-time sau part-time.

Un job ar fi prea mult? Caută un internship!

internship / part time job

Adesea, după câteva luni de facultate, studenții au o realizare mai puțin plăcută. Își dau seama că nu este atât de orientată spre practică pe cât ar fi sperat ei. Totuși, există și mulți profesori care pun accentul pe practică și își desfășoară cursurile, seminariile și laboratoarele într-un mod captivant. Fie că ți se aplică prima sau a doua variantă, mai devreme sau mai târziu va trebui să faci și un stadiu de practică. Poți face asta în cadrul unui internship – vezi ce opțiuni disponibile sunt pe germană! Vei acumula experiență și îți vei putea face o idee despre mediul de lucru din domeniul pe care ți l-ai ales. Asta te poate diferenția de ceilalți candidați la un viitor interviu de angajare. În plus, uneori ți se va oferi șansa de a câștiga și bani – toate acestea în limba germană, desigur!

Carieră pentru studenți în străinătate

Cariera pentru studenti în strainatate

După cum îți spuneam și în articolul despre dezvoltare personală, te poate ajuta foarte mult să ai și o experiență mai „altfel”. De exemplu, poți face un internship în altă țară. Căutând oportunități și pe plan internațional, îți cresc șansele de a găsi ceva interesant și care să te ajute să te dezvolți. În plus, dacă vorbești limba germană, acesta poate fi momentul ideal de a-ți pune în aplicare cunoștințele lingvistice. Experiența de „work abroad” reunește dezvoltarea profesională, lingvistică și culturală. Vei putea vedea ce înseamnă un mediu de lucru multicultural și vei putea „testa” stilul de viață al țării respective. Există chiar și joburi pe perioade mai scurte de timp, așadar, vara aceasta poți da startul carierei tale!

Pe lângă internshipuri, poți aplica și pentru diverse programe de voluntariat – există câte ceva pentru fiecare domeniu. Și, după cum probabil intuiești deja, o experiență de acest gen poate fi un mare plus în CV-ul tău. Astfel de oportunități sunt oferite de proiecte și programe precum Erasmus+ sau European Solidarity Corps. Desigur, opțiunile nu se limitează la acestea. Participarea la un astfel de proiect poate reprezenta o modalitate bună de orientare în carieră și de descoperire a unor direcții noi de dezvoltare profesională.

Totuși, după ce te dezvolți profesional și afli cum stau lucrurile afară, te așteptăm să revii în țară! Vrem să ne înveți și pe noi cum să ne îmbunătățim modul de a lucra. Poți face asta prin…

 

Start-ups!

Un tip de inițiativă care ia din ce în ce mai multă amploare este cel de tip start-up. Start-upurile sunt mici firme sau afaceri proaspăt înființate, aflate la început de drum, care, de regulă, aduc ceva inovativ pe piață. Fie că este vorba despre crearea unui nou tip de produs sau de o ofertă de servicii inovative, aceste inițiative îți dau posibilitatea de a crește împreună cu ele. De aceea, dacă ai o idee de afacere și te atrage ideea de a fi propriul tău angajat, un start-up ar putea da startul carierei tale de antreprenor! Dacă vrei să afli mai multe despre comunitatea de start-upuri din România, două recomandări ar fi site-urile StartUpCafe.ro și Start-up.ro.

De asemenea, încep să aibă loc din ce în ce mai multe evenimente dedicate acestor tip de inițiative – o căutare pe Facebook sau Google îți poate arăta ce evenimente și inițiative au loc în orașul tău. Cele mai la îndemână exemple de start-upuri pe care ți le putem da sunt MeinJob sau Centrul Gutenberg de limba germană, ambele inițiative gândite pentru vorbitori de limba germană.

 

Târguri de carieră pentru studenți

targuri de cariera

Nu în ultimul rând, dacă încă ești confuz cu privire la cariera ta, nu te panica! Mai există o modalitate de a descoperi oportunități faine: târgurile de carieră. În orașele mari, acestea au loc de câteva ori pe an și îți oferă șansa de a interacționa direct cu angajații firmelor. Vei putea pune întrebări și discuta despre posibilitățile de dezvoltare profesională în cadrul firmei. În plus, majoritatea evenimentelor de acest gen au în program și diferite sesiuni de discuții sau paneluri pe teme relevante pentru carieră. Invitații sunt persoane cu o carieră de succes, dornice să îți împărtășească tips and tricks pentru a-ți găsi drumul sau pentru a avansa. Din nou, prin doar 2 clickuri poți afla ce evenimente de acest gen au loc în orașul tău – de ce să ratezi șansa? De exemplu, cel mai mare eveniment de carieră din Transilvania este Târgul de Cariere Cluj.

Toate ofertele de job și internshipurile despre care ți-am povestit pot fi găsite pe MeinJob.ro. De asemenea, pe Cariere.MeinJob.ro poți descoperi numeroase articole despre joburi disponibile pentru vorbitorii de limba germană. Vei găsi și interviuri cu angajații marilor companii, dar și articole cu sfaturi pentru interviul de angajare, cum să îți faci un CV sau ce înseamnă etica muncii. Deci – încă visezi sau deja trăiești?

 

Autor: Ștefana Rarău