Studenția este supranumită cea mai frumoasă perioadă din viața omului, întrucât este perioada de tranziție între adolescență și viața de adult. Studentul nu mai este un copil, dar nici un adult format din punct de vedere profesional. Astfel, anume acum, i se permite să fie așa cum vrea el, să facă greșeli, experimente privind viața, profesia, vocația. Acesta poate să își schimbe deciziile, să renunțe la ce a început și după să reînceapă. Studentul are capacitatea de a reuși să realizeze mai multe lucruri concomitent. De aceea, azi, mulți studenți au un loc de muncă sau fac parte dintr-un ONG. Acest lucru reprezintă un beneficiu teoretic pentru CV-ul studenților, dar și unul practic pentru experiența profesională. Astfel, Agenda Studentului este un must-have pentru organizarea eficientă a timpului.

De ce Agenda Studentului?

Tot în această perioadă, studentul învață să își organizeze corect și eficient timpul, de aceea, în ajutor îi vine Agenda Studentului de la linia germană. Un instrument practic pentru studenți, ce oferă informații de valoare pentru viața studențească și sfaturi pentru primii pași în carieră. De asemenea, Agenda Studentului este perfect organizată pentru un student, fiindcă este structurată conform anului universitar. În aceasta sunt incluse perioada sesiunilor, calendarul de examene, dar și oportunități de formare și oportunități profesionale. 

În Agendă sunt incluse și articole relevante despre lucruri pe care trebuie să le faci în studenție și dezvoltare personală. Iar pentru cei care își doresc să învețe limba germană, în Agendă vor găsi sfaturi utile pentru însușirea acesteia. Toți studenții au nevoie de această agendă! Anii de studenție, mai ales în Cluj-Napoca, sunt dinamici și aglomerați. De aceea, pentru a reuși să realizezi tot ce ți-ai propus trebuie să îți planifici activitățile.

Ce îți recomandăm să faci ca student în Cluj – Napoca?

Cluj-Napoca este cel mai mare centru universitar din România și un oraș universitar de mare interes pentru studenții străini. Cluj-Napoca este un oraș tânăr unde vei găsi oricând ce să faci și cu ce să îți ocupi timpul liber. Orașul are o atmosferă aparte, este primitor și sociabil și oferă multe posibilități de a-ți trăi din plin anii de studenție.

În Agenda Studentului îți recomandăm și 10 lucruri pe care orice student în Cluj trebuie să le facă. Cel mai important sfat credem că este următorul: beneficiază de numeroasele oportunități de dezvoltare personală și profesională pe care Clujul și limba germană le oferă! Spre exemplu, poți aplica la un internship sau job part-time. Poți să te implici în acțiuni de voluntariat, iar dacă cunoști limba germană, te invităm să te înscrii în Gutenberg – rețeaua tinerilor și studenților vorbitori de germană din România.

Ce rol joacă dezvoltarea personală în formarea profesională?

Ca un adult în devenire, autodezvoltarea trebuie să fie un aspect important pentru tine. Astfel, progresul personal este un proces continuu și o muncă constantă. Dacă dorești o personalitate puternică, nu doar din punct de vedere profesional, trebuie să acorzi o atenție deosebită autodezvoltării. Agenda Studentului cuprinde un articol pe dezvoltare personală, pe care îl poți citi în întregime pe acest blog.

Dezvoltarea personală presupune învățarea lucrurilor noi pe care poți să le aplici la locul de muncă și în mediul personal. Însușirea unei limbi străine este un atu care vine la pachet și cu oferte profesionale mai extinse. Astfel, în Agenda Studentului vei găsi un articol cu sfaturi pentru studenți care vor să învețe limba germană. Acest articol te va informa cum o poți asimila mai rapid în mediul offline, dar și ce platforme online poți să utilizezi. De asemenea, acestea sunt de folos și pentru cei care își doresc un schimb de experiență lingvistică cu nativi germani. Iar dacă preferi să înveți germana într-un mediu dinamic, prin metode non-formale, recomandăm să te înscrii la un curs la Centrul de limba germană Gutenberg.

Ce poți găsi în Agenda Studentului?

Pentru realizarea Agendei Studentului, MeinJob și Gutenberg au colaborat cu mai multe companii din Cluj-Napoca care angajează pe limba germană. Astfel, paginile dedicate acestora sunt însoțite de oportunități de carieră în limba germană pentru studenți. Firmele partenere activează în diferite domenii, așa că fiecare student își va găsi ceva pe placul său. De asemenea, poate să încerce să acumuleze experiență într-o altă sferă de activitate. Astfel, Agenda Studentului are pagini dedicate firmelor care angajează pe limba germană din Cluj.

Ce firme din Cluj angajează pe limba germană?

  • Catalysts – este o companie de dezvoltare de software, este o firmă originară din Austria, iar în anul 2012 și-a deschis și o filială în Cluj, care azi numără 72 de angajați, dar se află în continuă creștere – mai multe detalii despre această firmă puteți citi în acest articol; pentru elevii și studenții pasionați de programare, a fost lansată competiția internațională Catalysts Coding Contest (CCC), ce are loc bianual și în centrele universitare majore din România.
  • Office Depot Service Centre Cluj – oferă suport pentru operațiuni financiare în 6 limbi pentru operațiunile din 12 țări, având peste 400 de angajați în Cluj – mai multe detalii despre această firmă puteți citi în acest articol.
  • Siemens – cu o istorie de 113 ani în România, Siemens are pe plan local peste 2000 de angajați în cele 8 locații din țară, în Cluj-Napoca operând un centru de cercetare-dezvoltare. Compania are trei direcții strategice de dezvoltare: electrificare, automatizări și digitalizare.
  • Sykes România – este o companie multinațională ce oferă asistență clienților a peste 2000 de companii din întreaga lume. În România, SYKES este prezentă în 4 orașe: Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea și Brașov – mai multe despre Sykes Cluj puteți citi în articolul dedicat.
  • Robert Bosch – este o companie cu peste 7800 de angajați în România și două fabrici: un centru de cercetare și dezvoltare și un birou de vânzări. Astfel, sunt prezente toate sectoarele de activitate ale firmei: soluții de mobilitate, bunuri de larg consum, tehnologie pentru construcții și energie, tehnologie industrială.
  • E.ON Business Services – este o companie care furnizează soluții financiar-contabile, este o firmă cu capital german și cu peste 70000 de mii de angajați la nivel global, mai multe detalii despre această firmă puteți citi în articolul dedicat.
  • Kaufland liderul de piață în domeniul retail din România și locul I în topul celor mai sustenabile companii din țară, Kaufland este partenerul principal al Asociației Gutenberg, sprijinind activ tinerii și centrele universitare în limba germană din România.

Cum te va ajuta Agenda Studentului?

Aceste firme își propun să vă ajute pe voi, studenți și young professionals, privind orientarea în carieră. Aceștia vă propun să acumulați experință profesională în companii internaționale. La locul de muncă, cunoștințele se fixează mult mai rapid și eficient, deoarece partea teoretică vine direct cu cea practică. Nu ezitați să aplicați la oportunitățile de carieră puse la dispoziție! Încearcă, învață, reușește, eșuează, cunoaște, evoluează! Este timpul ideal pentru asta.  Am elaborat împreună Agenda Studentului special pentru tine și formarea ta profesională!

Așadar, studenția nu îți va oferi doar o diplomă de studii superioare, ci și abilitățile necesare pentru a intra ca adult format în societate. Anii de studenție te vor maturiza și te vor învăța să identifici ceea ce  este important pentru tine. MeinJob și Gutenberg te susțin și te așteaptă cu brațele deschise. De asemenea, îți pun la dispoziție și instrumente valoroase pentru organizarea eficace a timpului tău. Agenda Studentului este unul dintre aceste instrumente. A fost distribuită în 500 de exemplare studenților de la UBB, din cadrul a 8 specializări cu predare în limba germană. Așadar, suntem o comunitate mare și în continuă creștere. Obiectivul nostru principal este dezvoltarea personală și profesională a studentului!

 

Autor articol: Ana-Maria Harea

Editor: Ștefana Rarău