cum ti-ai putea petrece timpul liber

Ești student in Cluj și te întrebi cum ți-ai putea petrece timpul liber?

În ultimii ani, Clujul s-a transformat, devenind dintr-un simplu oraș universitar, un veritabil brand. Sigur că multe dintre lucrurile care se spun despre Cluj sunt puțin diferite față de realitatea ,,de pe teren”. Un lucru este, fără îndoială, adevărat: viața de student in Cluj este cea mai faină cu putință. 

Pentru studenții care vorbesc cel puțin o limbă de circulație internațională, Clujul este orașul în care își pot fructifica acest avantaj. Dacă limba pe care o vorbești este limba germană, atunci acest oraș ți se va potrivi ca o mănușă. Clujul nu se mândrește doar cu numeroase monumente și influențe culturale de origine germanică, ci oferă și o grămadă de posibilități mișto de a-ți petrece timpul. 

Ce poate face un student in Cluj? Ai mai jos zece idei care să te inspire:

1. Fă voluntariat

voluntariatul

            Implicarea civică nu este doar cea mai importantă resursă a Clujului, ci și un mod de a contribui la dezvoltarea comunității. Clujul oferă opțiuni infinite când vine vorba de voluntariat. Poți să te implici în ajutorarea comunităților defavorizate, poți să strângi semnături pentru propria campanie la prezidențiale (ne vom întoarce la asta!) sau poți să te înscrii într-una din zecile de organizații studențești care recrutează noi membri anual. 

Dacă vorbești limba germană și studiezi în Cluj, atunci avem organizația perfectă pentru tine.

 

2. Înscrie-te în Gutenberg: cel mai tare ONG pentru un student in Cluj

gutenberg

          Dacă nivelul tău de alfabetizare este măcar olecuță mai ridicat decât al unui prim-ministru est-european, cu siguranță ai auzit de Gutenberg. Johannes Gutenberg a fost părintele tiparului și a contribuit voluntar la evoluția culturii europene. A contribuit și involuntar la exploatarea studenților care, în schimbul unei sume derizorii primite de la diverse companii obscure, împart miliarde de flyere anual.

      Lăsând orice ironie la o parte, dacă vorbești limba germană și ești student in Cluj, atunci e musai-musai să te înscrii în Gutenberg. Gutenberg este singura organizație studențească din România dedicată vorbitorilor de limbă germană. Misiunea lor este ilustrată chiar prin denumirea aleasă: promovarea limbii și culturii germane.

      Gutenberg nu se rezumă însă doar la perfecționarea și exersarea cunoștințelor de limbă. Asociația derulează proiecte menite să te familiarizeze cu diverse domenii, de la managementul de proiect, la gândire critică și democrație. Mai ales partea cu democrația o să-ți fie de ajutor când o să candidezi la prezidențiale (răbdare, o să ajungem și la asta!). 

Mai multe despre activitățile organizației și cum poți să devii și tu membru activ, poți citi pe site-ul Gutenberg.ro

3. Aplică la un internship/job part-time

internship / part time job

Pentru un student, un internship este cea mai bună metodă de a căpăta atât experiență practică, cât și claritate cu privire la traiectoria profesională. Un internship te poate ajuta să îți dai seama dacă ai ales domeniul potrivit, dacă preferi un program de muncă rigid sau flexibil, dacă îți dorești să lucrezi în echipă sau individual. Pe lângă internshipuri, există mereu opțiunea joburilor part-time sau a joburilor de vară. Ambele sunt opțiuni foarte utile de a te dezvolta pe plan profesional și de a putea ține pasul și cu studiile. 

Evident, faptul că vorbești limba germană va reprezenta mereu un atu. În Cluj sunt foarte multe companii care au posturi deschise pentru vorbitorii de germană și care sunt mereu în căutare de noi colegi. Le găsești pe majoritatea pe MeinJob.ro. Aceasta este singura platformă de joburi online dedicată exclusiv vorbitorilor de limba germană. Așadar, aruncă frecvent un ochi pe site să vezi ce oportunități noi au apărut.

Nu cred că mai e nevoie să menționez că, dacă faci un internship, atunci când vei candida la prezidențiale (așteaptă, ajungem și la asta!) nu va putea nimeni să spună că ești un politician de carieră care nu a muncit o zi în viața lui.

 

4. Fă-ți permis la bibliotecă

biblioteca

Cineva trebuia să o spună și pe asta. Nu e totul „fun and games”, până la urmă de aia ești student in Cluj, ca să… well, studiezi. Dacă vrei să studiezi/citești în limba germană, nu e nevoie să fii înscris la o secție cu predare în germană. Orice student al Universității Babeș-Bolyai poate împrumuta cărți în limba germană atât de la Biblioteca Centrală, cât și de la bibliotecile unor facultăți cum ar fi cea de Studii Europene sau cea de Litere. 

În plus, spre deosebire de permisul de conducere, un permis la bibliotecă te poate echipa cu toate cunoștințele de care vei avea nevoie când vei candida la prezidențiale (promit că merg undeva cu ideea asta!). 

 

5. Înscrie-te la cursuri de limbă germană

cursuri de limba germana

Dacă simți că nivelul tău de germană ar putea fi îmbunătățit/perfecționat, atunci ai decis să devii student în orașul potrivit. Poți să selectezi să studiezi limba germană ca limbă străină în cadrul facultății. De asemenea, te poți înscrie la cursurile de limbă germană oferite de centrele culturale/centrele de limbi moderne. Spre exemplu, Centrul de limba germană Gutenberg are în oferta de cursuri de limbă pentru diverse niveluri. 

Dacă simți că nivelul tău de limbă germană este perfect și că nu mai ai nimic de învățat, atunci paragraful de mai sus nu ți se adresează. Totuși, îmi permit să îți dau un sfat. Nu ești niciodată la fel de bun pe cât te crezi și, dacă ești arogant, n-o sa te voteze nimeni când candidezi la prezidențiale.

6. Aplică pentru o bursă Erasmus

erasmus

La fel ca Gutenberg, Erasmus a fost o personalitate marcantă a culturii europene și un promotor al ideilor umaniste. În momentul de față, la nivelul Uniunii Europene, există o bursă de studii care îi poartă numele. Aceasta le permite studenților să studieze pentru un semestru sau un an într-o altă țară. O astfel de bursă ar fi o oportunitate minunată să interacționezi cu alți tineri din Europa și să te familiarizezi cu o altă cultură. Pentru pasionații de limba și cultura germană, nu putem decât să sugerăm optarea pentru o bursă la o universitate și într-un oraș cu apartenență la această cultură. Mai multe detalii despre programul Erasmus pentru studenți găsiți pe site-ul Centrului de Cooperări Internaționale UBB.

În plus, când o să devii președinte (promit că imediat ajung și acolo!), vei fi deja familiarizat cu problemele românilor din diaspora. 

7. Vizitează monumentele din Cluj

monumentele din Cluj

Pentru că discutăm de un oraș cu o istorie multiculturală, foarte multe monumente istorice din Cluj nu ,,aparțin” unei singure comunități etnice. Cu toate acestea, există o serie de vestigii istorice aflate în strânsă conexiunea cu moștenirea germană a Clujului. Printre acestea putem menționa zidurile Cetății Clujului, Teatrul Național (construit în 1907 de doi arhitecți austrieci), Biserica Sf. Mihail, claustrul dominican-franciscan, Casa Hintz (care găzduiește Muzeul de Istorie a Farmaciei). Lista poate continua la infinit! lujul are un patrimoniu cultural și arhitectural foarte bogat. De aceea, primele luni de studenție le poți petrece explorând orașul ca un turist curios.

Bonus: îți poți imagina că, peste câteva sute de ani, în calitate de fost președinte (încă puțin, pe bune!) și statuia ta va face parte din ansamblul arhitectural al orașului.

8. Încearcă niște delicii din bucătăria germană

bucataria germana

Anthony Bourdain spunea că mâncarea este o extensie a istoriei, fie că vorbim despre un popor, o regiune sau un trib. Poate ți se pare un subiect trivial. Totuși, eu cred cu tărie că, pentru cei dornici să cunoască o cultură, e important să te familiarizezi cu toate aspectele acelei culturi, inclusiv cu mâncarea.

Poate se întâmplă să iei prima bursă din viața ta de student și să vrei să încerci altceva decât cantinele studențești. Clujul are atât restaurante cu specific german, cât și restaurante care au în meniu tot felul de preparate din bucătăria germană (de exemplu la Deutsches Haus Cluj). Există chiar și un ,,Gasthof” deschis de un cuplu german în apropierea Clujului, în satul Gheorgheni, pentru zilele în care te simți obosit de aglomerația din oraș. 

Nu îți face griji, când o să ajungi președinte, o să poți să mănânci bratwurst în Berlin, în timpul vizitelor oficiale.

9. Un „must” pentru orice student in Cluj: Bere. Punct.

bere

Toată lumea știe că pentru cookies te duci „to the dark side” și pentru bere te duci la germani. Dacă, la nivel național, ,,laptele și cornul” a fost mai mult sau mai puțin un eșec, ,,berea și studentul” s-a dovedit a fi o rețetă de succes în Cluj. Poți savura o bere în localuri ce poartă nume germane și care au locații impresionante. Printre acestea se numără localuri precum Euphoria Biergarten sau KlausenBurger. Dar recomandăm și să savurezi cea mai gustoasă și populară bere locală artizanală – Hophead. În plus, studenții vorbitori de limbă germană pot încerca să pronunțe Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitän, după fiecare bere băută. Probabil o evaluare a abilităților lingvistice mai demnă de încredere decât examenul de bacalaureat.

Potențiale riscuri: nu lăsa pe nimeni să te filmeze bând, ți-ar putea ruina campania la prezidențiale (vezi punctul următor).

10. Devino președinte

Devino presedinte

Teoretic, posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte nu este condiționată nici de calitatea de student in Cluj, nici de abilitatea de a vorbi limba germană. Practic, însă, există un precedent în acest sens. 

Actualul șef de stat, Klaus Iohannis, a absolvit Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai. Desigur, fiind etnic german, vorbește limba germană. Repet, STUDENT IN CLUJ, VORBITOR DE GERMANĂ. Ar putea fi o coincidență, dar, hai să gândim rațional. Cu abilitățile sociale obținute prin voluntariat, experiența din internship, orele de studiu petrecute în bibliotecă, cunoștințele legate de istorie, familiarizarea cu alte culturi și faptul că vorbești limba germană, practic ai deja un avans semnificativ în fața celorlalți candidați.

viata de student in Cluj nu e niciodata plictisitoare

Pe scurt, viața de student in Cluj nu e niciodată plictisitoare. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face în timpul liber, atât activități care țin de evoluția ta profesională, cât și activități cu scop pur social, dar care vor contribui la dezvoltarea ta pe plan personal. 

Pentru studenții vorbitori de limbă germană, Clujul este probabil cea mai potrivită opțiune pentru un oraș universitar. Nu doar pentru studii și cultură, ci mai ales pentru faptul că aici vei găsi, prin intermediul Gutenberg, o comunitate alături de care poți să crești, să înveți și să te implici. 

 

Autor: Roxana Sabău

Editor: Ștefana Rarău